Ambassadors

 

 

Ambassador Astrid van Jaarsveld

 
“Ondernemer zijn en psycholoog tegelijkertijd is best spannend”, bekent Astrid van Jaarsveld, volgens Zorgkaart Nederland al jarenlang een van de best gewaardeerde psychologen van ons land. “Als zorgverlener gééf je alleen maar en als ondernemer moet je juist ook, dat zit al in het woord besloten, némen. De kunst is daarin de balans te vinden.”

Wie in de spreekkamer van een psycholoog een comfortabele sofa verwacht, komt bij Astrid van Jaarsveld bedrogen uit. In haar kantoor, gevestigd in een monumentaal herenhuis in Oudewater, staan praktische stoelen waarin je rechtop zit en bij de tijd blijft. Tissues in de vensterbank, dat wel. “Ik wil graag snel resultaat zien”, aldus Astrid, samen met haar man Ad eigenaar van psychologenpraktijk InTouw. “Mensen die een trauma of emotionele wond hebben opgelopen, wil ik zo spoedig mogelijk weer op de been hebben. Dat betekent niet perse minder gesprekken of begeleiding dan bij een ander. Ik houd heel bewust uren vrij voor InTouw, zodat ik een cliënt als het nodig is nog dezelfde week twee keer kan spreken. Daarmee neem ik risico. Het kan zijn dat de uren niet geboekt worden en ik dus niets verdien. Toch ben ik juist hierdoor succesvol.”

“Ik denk regelmatig: wat heb ik toch een prachtig vak”, bekent de psycholoog. “Ik vind het fantastisch om al in een eerste gesprek rechtstreeks op dat kiertje af te gaan, waarmee een cliënt schoorvoetend de deur heeft opengezet.” Het kiertje kunnen vinden, is een gevolg van studie en ervaring. Er ook daadwerkelijk je voet tussen durven zetten, dat is vooral een kwestie van vertrouwen. “Ik leef vanuit vertrouwen. Ik ga in mijn werk hand in hand met mijzelf. Dat is mijn kwaliteit en ook de reden dat ik gewaardeerd word. Feitelijk heb ik een handeltje in vertrouwen. Dát is wat je bij mij kunt kopen. En dat vertrouwen winnen bij een cliënt en voelen in mijzelf, daarvoor doe ik het iedere keer weer met alles wat ik in me heb. Het schenkt mij de ultieme voldoening.”

In gesprek met een cliënt is Astrid zelf ook wel eens geraakt. Dat deert haar niet. “Hoe erg is het om je emoties te laten zien? Soms vertelt een cliënt hier bij mij voor de allereerste keer wat hij of zij heeft meegemaakt of ervaren. Dan komen er heel rauwe emoties los. Het zou vreemd zijn als mij dat niet raakt.” Wel waakt ze ervoor dat emoties niet aan haar worden uitbesteed door de ander. “Ik breng mijn vrije tijd het liefst door met mensen die ‘hun eigen tuintje maaien’. Het betekent dat ik selectief ben in mijn vriendschappen. Een kwestie van zelfbescherming.” Het liefst zou Astrid iedereen in haar werkgebied Midden-Holland viermaal per jaar spreken. Als psycholoog, maar vooral ook als coach. “Ik gun iedereen een gesprek met mij, zodat men zich bevestigd weet in de weg die ze gaan. Ieder mens groeit van bevestiging. En passant kunnen we eventuele blokkades uit de weg ruimen. Ik wens mensen toe dat ze vrij en zichzelf kunnen zijn.”

 


 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.